Skip to main content

eduroam za korisnike

Gdje mogu koristiti eduroam?

Bez obzira krećete li se kampusom ili provodite vrijeme studirajući ili radeći u nekoj drugoj istraživačkoj i obrazovnoj instituciji, eduroam vam pruža besprijekornu internet vezu.

Više od 10.000 eduroam žarišnih tačaka dostupno je na univerzitetima, istraživačkim centrima, akademijama, mnogim školama i drugim istraživačkim i obrazovnim institucijama na više od 100 teritorija širom sveta. Kako eduroam raste, sve se više žarišta pojavljuje na dodatnim mjestima poput biblioteka, muzeja i javnih prostora poput željezničkih stanica i kafića.

Gdje god vidite da se na vašem popisu Wi-Fi mreža pojavljuje „eduroam“, možete se povezati na mrežu.

Pogledajte interaktivnu mapu.

How does it work?

Kada je eduroam instaliran na vašem laptopu, mobilnom telefonu ili drugom uređaju, nema potrebe za traženjem posebnih računa ili posuđivanjem tuđih ID-a - samo aktivirajte svoj uređaj i trebali biste biti na mreži.

Eduroamova sigurna i tehnologija koja čuva privatnost znači da nema potrebe za unosom korisničkih imena i lozinki putem nesigurnih obrazaca web pregledača. Uređaj će prepoznati važeću eduroam pristupnu tačku i automatski se prijaviti. Vaša lozinka se nikada ne dijeli ni sa jednom pristupnom tačkom.

Lozinku za vaš mrežni identitet dobiva vaša „kućna“ institucija - u kojoj ste upisani na studij ili ste zaposleni.

Počnite

Posjetite alat za pomoć u konfiguraciji eduroam (CAT) i kliknite veliko plavo dugme na kojem piše "korisnik eduroama: preuzmite svoj instalacijski program za eduroam", a zatim odaberite matičnu ustanovu.

Ako vaša institucija nije navedena na popisu, molimo vas da lobirate kod svog IT odjela i kod menadžera da pruže uslugu!

Koliko košta?

Zahvaljujući globalnom dogovoru, usluga eduroam Wi-Fi rominga za korisnike je besplatna.

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.

Back to top