Skip to main content

O eduroam

Povežite se gdje god bili

eduroam Governance

Inicijativa eduroam započela je 2003. godine sa 6 zemalja. Tehnologija koja stoji iza eduroama temelji se na IEEE 802.1X standardu i hijerarhiji RADIUS proxy servera. Radna grupa kreirala je testni laboratorij da demonstrira izvodljivost kombiniranja infrastrukture zasnovane na RADIUS-u sa standardnom tehnologijom 802.1X kako bi se omogućio pristup mrežama u romingu kroz istraživačke i obrazovne mreže. Početni test proveden je među pet institucija smještenih u Holandiji, Finskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji. Kasnije su i druge nacionalne mreže za istraživanje i obrazovanje u Evropi prihvatile tu ideju i postepeno počele da se pridružuju infrastrukturi, koja je tada nazvana eduroam.

eduroam Governance

Odbor za globalno upravljanje eduroamom konstituiran je u novembru 2010. godine i trenutno se sastoji od petnaest visokih predstavnika roaming operatera u Africi, Aziji i Pacifiku, Latinskoj Americi, Sjevernoj Americi i Evropi. Podršku sekretarijatu pruža Udruženje GÉANT, koje je finaliziralo povelju o globalnom upravljanju eduroam-om nakon opsežnih konsultacija sa liderima eduroam-a iz ovih regija. Članove GeGC-a službeno imenuje Udruženje GÉANT na osnovu nominacija njihovih regionalnih roming operatora ili konfederacije.

Organizacija GÉANT koordinira i podržava Globalni odbor za upravljanje eduroamom (GeGC), koji postavlja tehničke i organizacione standarde za uslugu i odobrava usklađene RO-ove za pružanje eduroama širom svijeta.

Članovi GeGC-a su viši predstavnici RO-a ili njihovih konfederacija. Konfederacija nominira predstavnike svjetskog regiona koji ima konfederaciju - poput Evrope. U svjetskim regijama bez konfederacija, RO moraju zajedno nominirati svoje predstavnike GeGC-a. Članove GeGC-a službeno imenuje GÉANT na osnovu ovih nominacija, a trenutno su:

  • Afrika: Kennedy Aseda (KENET, Kenija), Guy Halse, (TENET, Južna Afrika), Emmanuel Togo, (GARNET, Gana).
  • Azijsko-pacifički: Hideaki Goto (Univerzitet Tohoku, Japan), Deokjai Choi (Nacionalno sveučilište Chonnam, Koreja), Warrick Mitchell, (AARNet, Australija).
  • Evropa: Wenche Backman-Kamila (Funet / CSC, Finska), Paul Dekkers (SURFnet, Holandija), Miroslav Milinović (Srce, Hrvatska).
  • Latinska Amerika: Luis Castro (CUDI, Meksiko), Claudio Chacón (CEDIA, Ekvador), Jean Carlo Faustino (RNP, Brazil).
  • Sjeverna Amerika i Karibi: Chris Phillips (CANARIE, Kanada), Reeve Ramharry (UWI, Trinidad i Tobago), Mike Zawacki, (Internet2, SAD).

GeGC uključuje tehničke stručnjake bez prava glasa:

  • Stefan Winter (RESTENA, Luksemburg)
  • Philippe Hanset (ANYROAM, LLC, SAD)

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.

Back to top