Skip to main content

Šta je eduroam?

Povežite se gdje god bili

Šta je eduroam?

eduroam (obrazovni roming) je sigurna usluga roaming pristupa širom svijeta razvijena za međunarodnu istraživačku i obrazovnu zajednicu.

eduroam omogućava studentima, istraživačima i osoblju iz institucija koje sudjeluju da ostvare internetsku vezu u kampusu i prilikom posjeta drugim institucijama koje sudjeluju jednostavnim otvaranjem laptopa.

Gdje mogu eduroam?

Počevši sa radom u Evropi, eduroam je dobio zamah kroz istraživačku i obrazovnu zajednicu i sada je dostupan na preko 100 teritorija.

eduroam je dostupan na hiljade lokacija u preko 100 zemalja širom svijeta. Od kampusa do kafića. Kliknite ovdje za interaktivnu mapu zemalja u kojima možete edukovati.

Je li sigurno?

eduroam se temelji na najsigurnijim standardima šifriranja i provjere autentičnosti koji danas postoje. Njegova sigurnost daleko premašuje tipična komercijalna žarišta. Ovdje saznajte o eduroam sigurnosti.

Kako eduroam djeluje?

eduroam omogućava bilo kojem korisniku sa web lokacije koja učestvuje u eduroamu pristup mreži u bilo kojoj instituciji povezanoj s eduroam. Ovisno o lokalnim politikama posjećenih institucija, polaznici eduroama mogu imati i dodatne resurse na raspolaganju.

Vjerodajnice korisnika su zaštićene jer ih eduroam ne dijeli sa web lokacijom koju posjećujete. Umjesto toga, oni se prosljeđuju korisnikovoj matičnoj ustanovi, gdje se mogu provjeriti i provjeriti.

Sistem koristi mrežu servera koje vode institucije i Nacionalne mreže za istraživanje i obrazovanje (NREN) koje sudjeluju da bi sigurno usmjerile ove zahtjeve natrag do vašeg matičnog instituta. Sve se to događa bez problema i gotovo trenutno - sve zahvaljujući eduroamu!

Kako eduroam djeluje?

eduroam pruža ovjereni mrežni pristup na bilo kojoj lokaciji na kojoj je usluga omogućena.

Svaka organizacija koja učestvuje u radu nudi mrežni pristup ovjerenim korisnicima može primijeniti vlastite politike filtriranja sve dok jasno informira korisnike o pravilima filtriranja.

Klikom na "Prihvaćam" pristajete na pohranjivanje kolačića na vašem uređaju radi poboljšanja navigacije na web lokaciji, analize upotrebe web stranice i pomoći u našim marketinškim naporima.

Back to top